НАЙ-ЛОШИТЕ ФИЛМИ НА 2012

За разлика от всички ревюта по това време на годината, разглеждащи най-добрите филми за изминалата такава, тук ще направим точно обратното - ще се съсредоточим над филмовите провали. И Ви уверявам, че моята задача е доста по-трудна, тъй като избора от несполучливи филми е голям, докато добрите се броят на пръстите на половин ръка. Несъмнено предизвикването на подобна ретроспекция, ще е болезнена за някой от Вас, но все някой трябва да порицае посредствените кино-творци (сигурен съм, че всички известни продуценти и режисьори тайно следят сайта ми и са научили български специално заради него).

Хиляди филми се бълват всяка година и 90% от тях не стават. А как тогава да изберем най-лошите сред лошите...сред най-лошите? За целта си поставям няколко критерия, които да стеснят кръга на "първенците":

  • Лично отмъщение - това, че Майкъл Бей е забравил да ми честити именния ден, не ми дава право да "препикая"  "Transformers";
  • Продълженията не са интересни - само две думи: "Рамбо 4"
  • Без "задяване" на "малките" - филм, за който е очевидно, че ако не си купиш цигари за деня, ще събереш по-голям бюджет от техния е извън полезрението ми. Не можеш да съдиш хора, които се мъчат да направят от нищо нещо (ако се получи обикновено става шедьовър).
  • Адъм Сандлър да не присъства повече от веднъж в класацията - в противен случай ревюто ще е пълно с продукции на Happy Madison;
  • Само една романтична комедия - същата работа, като с Адъм Сандлър;

 

 

"Total Recall"

Тъжно... Толкова реклама, а положението беше тъжно. Сигурен съм, че всички sci-fi фенове очакваха Len Wiseman да възроди спомените от култовия "Зов за Завръщане" от 90', а за сметка на това, като крайно впечатление получиха каша между двете продукции. Колин Фарел се опитваше да го вземат на сериозно след дългата творческа почивка, която направи и преиграваше, като за в тежка драма, забравяйки, че участва във филм за летящи коли, мутанти, престрелки и пътувания от единия край на планетата до другия, през ядрото на земята...и то с градски транспорт. Единствената искрица ентусиазъм (поне от мъжка гледна точка) беше Кейт Бегинсейл, която си показа сексапила на фона на ритниците, които раздаваше. Сигурен съм, че единственото добро, което може да причини този филм е да те накара да си пуснеш първоизточника и шедьовър за времето си, с батко ти Шварценегер.

 

"This Means War"

Ах каква безмилостна война за едно момиче.... Има ли по-банален жанр от този? Май има... Този филм е доказателство, че днешните холивудски кино-дейци просто събират млади, красиви и талантливи актьори (и Chris Pine) и чакат искрата да се запали сама. Може и да харесваме Том Харди и Уинс Уидърспуун, но присъствието им заедно на екран има точно толкова смисъл, колкото това на Пацо и Пеньо при Венета Райкова. Историята пък разказва за двама агенти на ЦРУ, които имат толкова свободно време, че да използват правителствените средства и ресурси, за да шпионират Уидърспуун и да се борят за нейното внимание, загърбвайки националната сигурност.

 

"Alex Cross"

Представете си, че някой решава да прави филм, като купува ярка и сензационна криминална новела, но я адаптира така, че да е насочена към онази част от аудиторията, за която "От местопрестъплението: Маями" е твърде интелектуална поредица...но историята не свършва до тук... Представете си също, че за главната роля в този филм привличат Азис, но без присъщото си облекло, а облечен, като полицай - това е "Алекс Крос".

Явно тази година в Холивуд е хит да се лежи на стари лаври, за да се привлече някой лев заради "добрите стари времена". В случая въобще не са обърнали внимание на актьорския състав, като са заменили Морган Фрийман с човек, чиято най-известна роля е стара, нахакана, чернокожа южнячка (бледа реплика на "Агент XXL"). Има ли база за сравнение? Явно Морган Фрийман вече е на щат в Discovery - сега, като се чувствам объркан ми се иска да излезе от някъде и да ми обясни нещата той.

В заключение мога да кажа, че това е един от малкото филми, които нямах търпение да свършат и дълбоко съчувствам на хората, гледали ли го на кино. Единственото, което ме накара е да си представям някакви странни неща, като това Бой Джордж да се превъплъти, като Джеимс Бонд, Майкъл Джексън, като Рамбо и Джъстин Бийбър, като певец. Нещата, които никога не трябва да стават!

 


"The Bourne Legacy"

Седях си в киното два часа. Седях там в пълна тишина, гледах добри актьори участващи във филм принадлежащ на добър франчайз, с добър сюжет. Най-асоциативната логика е да чакаш да се случи нещо добро, но то така и не дойде. Все пак това е следващата глава от поредицата на Джейсън Борн и сега с героя на Jeremy Renner - Aaron Cross би трябвало да имаме нов вид супер-войник. Естествено трябва да си взема "дрогата" иначе ще умре, но въпреки това трябваше да е по-добър от Борн.

На всичко от горе ни погъделичкаха с този китайски "килър", който трябваше да бъде  по-добър от Cross, за това чаках за разплата, като се надявах, че ще има наистина голям сблъсък между двамата, в който един от тях да умре, а за сметка на това получихме куцо преследване с мотори, което завърши с циврене. Като цяло нямаше и 1/3 от екшъна и напрежението, което имаше в продукциите с Мат Деймън.

 

"Battleship"

Какво може да очакваме от филм, чиито сюжет е базиран на скучна компютърна игра? Филма ни "запленява" още от първата сцена - извънземни, които са на земята с кораб, който не може да лети, а само да плава (а се предполага, че са дошли от космоса) и имат злия план да завземат нашето... За какво всъщност са на Земята? Така и никой не изяснява - важното е бой да има. Целия филм може да се пресъздаде със "силната" игра на Риана и една от малкото й реплики: "Mahalo, Motherfucker!".

Ако подобни филми с блудкав сюжет за извънземни, липса на креативност и символични герои са "най-ниския плод на дървото", то този е морков - дълбоко заровен в земята. Може да си напишете на "лепящи" листчета 1000 холивудски клишета, да ги залепите на стената и да си поиграете на Дартс - сигурен съм, че ще създадете по-добър сюжет по този начин. Обаче любимата ми част е за лошото момче, принудено да постъпи в армията, за да поправи миналото си и накрая спасява света.

В заключение - "Деня на независимостта" адаптиран за бавноразвиваща се аудитория.

 

"Piranha 3DD"

Гледали ли сте го? Ако не сте - недейте! Филма представлява безумна ужас-комедия и докато в първата част се гонеха с акули в езеро, то сега те са се преместили в Аквапарк - явно бюджета се е поизчерпал. А горкия Дейвид Хаселхов е медийно "изнасилван" от всяка блудкава USA продукция - нещо, като Асен Блатечки по нашите географски ширини.

 

"That’s My Boy"


Само мен ли ме дразни, че след всеки изминал филм Адам Сандлар все повече говори, като бавноразвиващ? И хумора му става все по-груб. Поне на мен не ми е смешно, като някой се изсере на масата и после се смее дебилно, но очевидно не съм единствения, тъй като в отношение приходи-разходи за този филм, от Happy Madison едва са "занулили". А относно продуцентската фирма съм им най-ядосан, за това, че орезилиха Ал Пачино със "смешната" му роля в "Джак и Джил". И ако не беше правило номер 4 за избора на лоши филми, тези на Сандлар щяха да преобладават.

 

"Abraham Lincoln: Vampire Hunter"


Сега пиша, като човек летял близо до слънцето с криле създадени от доверие. Доверието, че въпреки даден филм да има банален сюжет, да не означава, че ще е провал. Винаги съм казвал, че лошия филм може да бъде добър, ако изключим част от мозъка си и не си поставяме големи очаквания към него. Още след първия трейлър ми стана интересна идеята от новелата на Seth Grahame-Smith и мислех, че възможността режисьора Timur Bekmambetov да създаде сравнително добър филм не клони към нула.

Доста наивно от моя страна - филма е пълен провал. Явно трябваше да се доверя на циничните си предубеждения и да очаквам най-лошото от него. Ако Ейбрахам Линкълн беше жив да гледа този филм, щеше да остави вампирите да победят...

 

ВАМПИРСКИЯТ ФРАНЧАЙЗ: МЪГЛИВО С ПРЕВАЛЯВАНИЯ - ЧАСТ 2

 

 

Ако не за друго, то поне за един от най-култовите филмови диалози на годината -"Неси? Кръстил си детето ни на чудовището от Лох Нес?", последната част на "Здрач" заслужава да се кажат няколко думи. Продуцентите ни обещават това да е последната част от поредицата, чието име е вдъхновено от метеорологични прогнози - вероятно тази новина ще накара най-върлите фенове да впият зъби в себе си и яростно да засмучат кръв.

В тази последна част Бела се събужда след раждането на новия член на семейството Ренесме: получовек-полувампир (женския вариант на Блейд), а тийн майката вече е пълноправен вампир с всички привилегии, съпътстващи този "социален статус". За да докаже вампирските й възможности още в началото на филма, съпруга й Едуърт я води на тест-драйв в гората. Там Бела показва, че може да тича наистина бързо, да чупи скали с голи ръце, да вижда околния пейзаж на бърз каданс и да чувства жажда за кръв, но понеже тя е наистина добър вампир и не може да убие дори елен за да се нахрани, убива големия лош планински лъв, който дебне елена.

 

След демонстрацията на супер сили от типа X-men, Едуърт показва на Бела новото им семейно ложе и за разлика от повечето булки, Бела решава, че е "перфектно" още преди да в влязла вътре. Точно там, тя опитва от вампирския секс - безгранично удоволствие и извънземна чувствителност, което кара Бела окончателно да продаде душата си възклицавайки: "Аз съм родена за вампир".

Всичко върви страхотно за новото семейство, докато не се появява проблема с дъщерята Ренесме - от Сряда до Петък  расте с по 20 сантиметра. Което според мен не е причина да се води война, а да я закарат при медицински специалист. Единственият благоприятен ефект от това скоростно порастване на момичето е, че "маркиралия" я Джейкъп (Taylor Lautner) се превръща от ненормалник влюбен в бебе, в ненормалник влюбен в подрастваща тинейджърка. За жалост Volturi-те разбират за необичайното дете и решават, че не се вписва в тяхната доктрина.

Тук Volturi-те се явяват, като компанията майка базирана в Европа (Италия), която не е доволна, че в дъщерната презокеанска фирма има секс скандал и сформират ударна група за "тежки санкции" на прегрешилите. От своя страна, семейство Кълън обикалят всички краища на света, за да убедят своите приятели да им помогнат, като им покажат, че Ренесме е съвсем обикновено и нормално момиче с родители вампири, приятел върколак и растящо прогресивно, като външния дълг на САЩ. Естествено на Кълън не им беше достатъчно да мобилизират цяла Северна Америка с цялото й животинско и мутантско богатство за защита на Бела, а решиха да ангажират целия свят със семейната драма. Този път обаче новодошлите защитници притежават паранормални способности, откраднати от торбата с трикове на Хари Потър.

На финала един срещу друг, готови за жестока битка, от едната страна застават всички рекламни лица на избелващ крем на L'oreal, а от другата монашеския корпус за бързо реагиране на Ватикана. Борбата ще е безмилостно жестока...

Има слухове, че въпреки всичко сагата ще бъде продължена, и че франчайза за следващата част го е придобила компанията "Hustler", а тогава вече ще се лее кръв...

 

 

 

 

Да вярваме ли на IMDB?

Предполагам, че и Вие, като мен сте посещавали сайта Imdb.com ,за да узнаете дали даден филм е хубав или не. А оставали ли сте подвеждани от високия рейтинг на филма в сайта, а той се оказва пълна боза? Моето предложение е да осъзнаете какъв е всъщност сценария на филма. Банални сценарии, като:

– Отвлечено дете на богат бизнесмен, той разполага с парите, но или не иска да плати откупа или ченгетата объркват реда. Съответно или той самия (в повечето случай) или наемник (патриот ветеран от войната, който е обиден на правителството, но обича малките деца) ,спасяват детето с 200-300 косвени жертви;

– Къща обитавана от духове, обаче новия собственик (самотна майка) ,не знае това. Нарежда си цялата покъщнина, прави си я уюта и точно когато ѝ е най-хубаво ,духовете почват да я тормозят. Вместо да избяга, тя упорито си подрежда разбутаните вещи и продължава да се мъчи да заспи.

– Края на света! Виждали сме го по всякакви начини - астероиди, заметресения, наводнения, извънземни, вулкани и други катаклизми. И утре да свърши света ,ще сме някак си по-спокойни и  запознати със сценария.

 

Ако филма, който се чудите дали да гледате е с подобен на гореописаните сценарии, значи не вещае нищо хубаво.

 

Кой сериал да гледаме?

На всички се е случвало да са уморени от филми с банален сценарии. В този случай прибягваме към така наречените TV-Shows или на български - сериали. В секцията "Сериали" ще Ви препоръчам поредици, които могат да се конкурират с най-касовите игрални филми. Такива, от които можете да научите нещо полезно и да чакате с нетърпение следващия епизод. Също така ще предложа и продукции предназначени за разпускане тип комедии - неангажиращи, разсмиващи, с малко по-сложно чувство за хумор.

 

 

Търси в сайта